Formulir Kontak

Nama

Email *

Pesan *

Cari Blog Ini

Author Details

Gambar

Bijziend Wat Is Het En Hoe Wordt Het Behandeld


Bijziend Betekenis

Bijziend: Wat is het en hoe wordt het behandeld?

Inleiding

Bijziendheid, ook bekend als myopie, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij mensen dichtbijgelegen objecten duidelijk kunnen zien, maar moeite hebben met het zien van objecten op afstand. Dit kan lastig zijn bij activiteiten zoals autorijden, sporten of het lezen van de krant.

Bijziendheid wordt veroorzaakt door een te lange oogbal of een te sterk gekromd hoornvlies (het heldere voorste deel van het oog). Hierdoor valt het licht dat het oog binnenkomt, voor het netvlies (het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog) in plaats van erop.

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van bijziendheid zijn:

  • Moeite met het zien van objecten op afstand
  • Knipperen of dichtknijpen van de ogen om beter te kunnen zien
  • Hoofdpijn of vermoeide ogen na het lezen of kijken naar een beeldscherm

Diagnose

Bijziendheid kan worden vastgesteld tijdens een uitgebreid oogonderzoek door een oogarts. Het onderzoek omvat gewoonlijk een oogtest, een spleetlamponderzoek en een fundusonderzoek. Tijdens deze onderzoeken zal de oogarts de vorm en grootte van het oog meten, de gezondheid van het hoornvlies en het netvlies controleren en de oogdruk meten.

Behandeling

Bijziendheid kan worden gecorrigeerd met brillen, contactlenzen of refractieve chirurgie. Brillen of contactlenzen wijzigen de lichtbreking in het oog, waardoor het licht op het netvlies valt. Refractieve chirurgie verandert permanent de vorm van het hoornvlies, zodat het licht op het netvlies valt.

Brillen

Brillen zijn een eenvoudige en effectieve manier om bijziendheid te corrigeren. Ze bestaan uit lenzen met een negatieve sterkte die het licht buigen om het op het netvlies te laten vallen.

Contactlenzen

Contactlenzen worden direct op het oog geplaatst en veranderen de lichtbreking om het licht op het netvlies te laten vallen. Contactlenzen zijn er in verschillende typen, waaronder harde contactlenzen, zachte contactlenzen en wegwerplenzen.

Refractieve chirurgie

Refractieve chirurgie is een chirurgische ingreep die de vorm van het hoornvlies verandert om het licht op het netvlies te laten vallen. Er zijn verschillende soorten refractieve chirurgie, waaronder LASIK, PRK en SMILE.

Preventie

Bijziendheid kan niet worden voorkomen, maar de progressie ervan kan worden vertraagd door:

  • Regelmatige oogonderzoeken
  • Het dragen van beschermende zonnebrillen
  • Het nemen van pauzes bij het gebruik van digitale apparaten

Conclusie

Bijziendheid is een veelvoorkomende oogaandoening die het zien op afstand bemoeilijkt. Het kan worden gecorrigeerd met brillen, contactlenzen of refractieve chirurgie. Regelmatige oogonderzoeken en het nemen van voorzorgsmaatregelen kunnen helpen om de progressie van bijziendheid te vertragen.


Komentar